Marian Burguès
Sabadell del meu record
Joan Sallent, Impressor
1929

"Sabadell ho era tant de poble, que fins els llops venien a beure a l'abeurador que hi havia a la sortida del Raval de dins. Alguns 'serenos' els havien vist a la matinada. Tips de ròssa dels animals que es tiraven a la riba de can Puigjaner -que servia de canyet per a la vila,- si el riu Ripoll anava sec s'atrevien a acostar-se a la població. I no era estrany; els boscos arribaven al peu mateix de la vila." (p. 19)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

"L'any 1180 els Tres Senyors de la vila establien una casa a la cantonada del camí de Caldes i el de Manresa (que amb el temps havia d'ésser carrer de Capsavila i Raval de dins, més ençà). Aquesta fou, potser, la primera del Raval de dins, i la posseïa, a les darreries del segle XIV, Pere Sibiula." (p. 92)

"En el que havia d'ésser Raval de Dins es feren noves cases que constituïren un carrer que també s'anomenava Nou, però que amb més freqüència era dit de Cap sa vila, això és, de l'extrem de la vila." (p. 111)

"A tramuntana de la població, passades les valls que ocupaven l'actual Plaça de l'Àngel es presentava el Raval per antonomàsia que era el Raval de dins que aleshores [segle XIV] no tenia aquest nom, sinó el de Capsavila o extrem de la vila, i carrer d'En Vilanova, per un dels primers possessors de les terres, el que també va donar per un breu temps d'aquest segle nom al començ del carrer de Fortuny. S'acostava ja el Raval aleshores a la seva actual extensió: A una banda i a altra dels edificis s'obrien les valls, de manera que el tot estava cenyit de les rases. També hi havien portals en el començar i l'acabar. Característic del Raval i dels altres cossos de poblat fora vila era la discontinuïtat de les edificacions entre les quals quedaven molts horts." (p. 158)

Segle XV: "Es mantenia, no obstant, el Raval, amb el nom de carrer o Raval d'En Vilanova." (p. 182)

Segle XVI: "El Raval de Dins es va completar: s'hi edificaren varis solars i referen moltes cases que estaven deshabitades i enderrocades des de l'altra centúria. [...] Sembla que la unió de la vila amb el Raval va imposar el trasllat del portal de Manresa, situat abans a l'extrem del carrer d'aquest nom, al capdamunt del Raval." (p. 214)

Segle XVII: " A entrada d'aquest segle s'establia molt a l'extrem del Raval, en la part que és ara carrer de Viladot i que aleshores s'anomenava el Mas Oller. Les construccions que seguiren a aquests establiments obilgaren, en 1603, a traslladar el portal del Raval, sembla que vers la sortida del carrer actual de Viladot [avui, Mare de Déu de les Neus]." (p. 248)

"Carrer del Raval de dins, abans Raval de Manresa; i més abans raval o carrer d'En Vilanova i de Capsavila." ("Plànol de la vila de Sabadell en 1792. Segons el Dr. Antoni Bosch i Cardellach.") (p. 276-277)



Darrer quart del segle XIX: "Començà també aleshores la rectificació, per la banda de llevant, de l'esmentada carretera de Manresa, via, en aquell temps, irregular i de mala presència per les seves construccions i les eixides del Raval de Dins que hi abocaven." (p. 392)

Antoni Bosch i Cardellach
Anales de la Villa de Sabadell - I
Fundació Bosch i Cardellach
1992

"1557. [...] Las Escrituras de estos tiempos nombran Vilanova o arrabal de Vilanova al que nosotros ahora nombramos arrabal de dins. Acabamos de saber subsistía el portal de Manresa y, sabida su situación en 1459, se sigue que las casas recientes situadas fuera de ella sería como un arrabal o nueva villa que allí se iba levantando, de donde tomó la antigua denominación de Vilanova." (p. 161)

Antoni Bosch i Cardellach
Anales de la Villa de Sabadell - II
Fundació Bosch i Cardellach
1992

1760: [L'Ajuntament] "Mandó empedrar el portal del Arrabal y levantar el terreno del callejón contiguo al pajar de Salvany, para que las aguas descorriesen por dentro de dicho Arrabal."